ŠEJTANSKI ROG

Citat iz Nehdzul-Belage

 

Zahvaljujem Allahu i prizivam Ga u pomoc u onome sto odbija i udaljuje sejtana i cuvam se od zamki, šejtanskih i prepredenosti. Svjedocim da nema boga osim Allaha i svjedocim da je Muhammed rob Njegov i Poslanik Njegov - mir neka je Boziji na nj i potomstvo njegovo! - i njegov izabrani i odabrani, i neka je Allahov blagoslov i pozdrav na njega i njegovu porodicu od koje je Allah odagnao nevaljalstine, koje je sasvim ocistio, s kojima niko u zajednici muslimana ne moze biti ravan i nikada se ne moze izjednaciti s njima onaj na kojega se proteze blagodat njihova. Neka je Allahovo zadovoljstvo na njegove ashabe koji uciše Kur'an i sudiše po njemu, razmišljahu o duznostima svojim i ispunjavahu ih, ozivljavahu Sunnet i uništavahu novotarije! Kada su pozvani u dzihad, odazvali se; imali su povjerenja u vodju svoga i slijedili ga.

 

Citat

Na osnovu istinitih (sahih) hadisa prenesen je, od Plemenitog Poslanika islama s.a.v.a., ispravan nacin upucivanja salavata. Poslanik s.a.v.a. je istakao, i tako poducio ashabe, da prilikom upucivanja salavata njemu upucuju salavat i njegovoj porodici (Ehlul-Bejtu) i da njegovu porodicu ne odvajaju od njega.

(El-Buhari, kitabud-da'avat, El-Buhari, kitabut-tafsir, Muslim kitabus-salat, Et-Tirmizi 2/212, En-Nesai 1/190, Ibn Madze kitabus-salat, Musnad Ahmed ibn Hanbel 2/47, 5/353,....)

 

Hadis o Sejtanskom Rogu

 

Prenosi Nafi od Ibn Omera koji je rekao da je Poslanik spomenuo: "Boze moj, podari nam blagoslov i napredak u našem Samu i našem Jemenu."! Ashabi su (kaze Ibn Omer) dodali: "I u našem Nedzdu!? Rekao je Poslanik: "Boze moj, ukazi nam svoj blagoslov u našem Samu i u našem Jemjenu"! Ashabi opet rekoše: "I u našem Nedzdu"! Ibn Omer kaze: "Cini mi se da je Poslanik tek treci put rekao za Nedzd: "Ovdje ce biti raznovrsni zemljotresi i neredi, a tamo ce se pojaviti rog šejtana (šejtanska grupa)"Bunari dio 4. Kitabul-fiten, poglavlje El-fitnetu minel mešrik.

 

Staza Rjecitosti - Govor 7

Ali a.s. kaze: "Oni su šejtana ucinili gospodarem poslova svojih, a on ih je uzeo za saradnike. Polozio je jaja i izlegao ih u grudima njihovim. U krilima njihovim gmize i puzi. Gleda kroz oci njihove i govori jezicima njihovim. Tako ih vodi grijehu i lijepim im pricinja i stvari gnusne, kao što je djelovanje onoga kojem je sejtan ucinjen saradnikom u poslu, pa govori neistinu jezikom njegovim."

 

Qur'an: An-Nisa' : 60

"Zar ne vidiš one koji misle da vjeruju u ono što je tebi objavljeno, i u ono što je prije tebe objavljeno, kako zele da se pred djavolom sude, a naredjeno im je da u djavola ne vjeruju! A šejtan hoce da njih dalekoj odvede zabludi!"

 

Qur'an: Al-Mudzadele:19

"Nad njima je šejtan zavladao i ucinio da zaborave sjecati se Allaha! Takvi su stranka šejtana, a zbilja, stranka šejtanova stradalnici su pravi!"

 

 


Preduzmi knjigu

Download
shejtanski rog.pdf
Adobe Acrobat Document 1.5 MB

Pismo Halidu Tuliću,piscu knjige "Veliki šejtan"

Sadrzaj: