Imam Homeini (ra)

Imam Homeini je bio veliki alim i hrabri reformator koji je u našem stoljecu proizveo najvece reforme na svjetskom nivou. On je svojim visokim mislima poremetio ne samo cvrste politicke ravnoteze u svijetu i prezentirao novi sistem misli vec je i vjeru koja je nakon renesanse u Evropi bila u potpunosti napadnuta i optuzena i posljedicno tome izolovana, ponovo vratio na scenu kao najcjelovitiji i najbolji put covjekovog zivljenja. Velicina djela ovog velikog covjeka nije bila u tome što je sjeo u neki kutak i napisao knjigu te iznio neku novu teoriju, niti je bila u tome što je svrgnuo jedan rezim i uspostavio drugi jer i drugi su takodjer cinili takva djela. Ono što je djelo Imama Homeinija ucinilo izuzetnim i što mu je dalo jedinstvenu velicinu jeste slamanje nevjernickog sistema dva vladajuca svjetska bloka i predstavljanje novog sistema zasnovanog na vjeri.

 

On, kao najveci ekspert u oblasti razlicitih islamskih znanosti i sa dubokim vjerskim pogledom na svijet, smatrao je da je slijedjenje i poslušnost šejtanskim silama Istoka i Zapada u suprotnosti sa duhom jednoboštva (tevhida), a neovisni i cjeloviti (politicki, društveni, obredni, moralni, pravni itd.) sistem islama predstavio jednom ispravnom i spasilackom zamjenom "Nema drugog boga osim Allaha" Upravo zbog toga, ono sto je on ucinio postalo je jedna škola mišljenja koja ne poznaje granice i koja se nije zaustavila ni u granicama jedne knjige, jedne zemlje, jednog kontinenta niti je pak ostala zatocena u jednom odredjenom periodu vremena, vec je prevazišla sve granice i ovaj velicanstveni i blagoslovljeni val zahvatio je i uzdrmao cijeli svijet.

 

Sejtanske sile koje su velicinu ove opasnosti uperene na njihovu nezakonitu vlast, shvatile veoma ozbiljno, sa velikom opseznoscu su ustale u borbu protiv nje. Borba sa onim što su oni nazvali "fundamentalizam" i za što su izmislili lazne atribute i što su neki nazvali "Homeinizam" te na što su iznijeli klevete i lazne optuzbe našla se na vrhu planova tih šejtanskih sila i njihovih poslušnika na najvišem nivou.

 

U ovoj nepravednoj borbi jedan od glavnih ciljeva postaje uništavanje "velike licnosti Imama Homeinija". Pocinje ulaganje napora za skrnavljenje poštovanja licnosti Imama Homeinija od strane šejtanskih sila i njihovih doušnika te smanjivanje njegovog izvanrednog uticaja na simpatizere njegovih misli, na svaki moguci nacin, od pozivanja na lazne rijeci i izjave te nehumane akcije protiv njega na nivou medjunarodnih medija, izmjenjivanje njegovih izjava i govora, psovke i klevete koje iznose na njega pa sve do štampanja njegovih slika na donjem vešu za zene (u Njemackoj) te prevodjenje njegovih fikskih knjiga u Engleskoj i ismijavanje fikhskih pravila koja se ticu vršenja nuzde (u Americi) i sve do pisanja knjiga protiv njega (od kojih je i knjiga "Sejtanski stihovi") itd.

 

U isto vrijeme kada su nakon pobjede islamske revolucije u Iranu vehabije iznenada, u korak sa svojim gospodarima sa Istoka i Zapada, narocito sa Amerikom i Izraelom skoncentrisali svoje napade na šije koristeci se lazima, obmanama, terorom ... otvorili jedan široki front protiv šija i islamske revolucije, svoje napade su usmjerili i na poštovanu veliku licnost Imama Homeinija.

 

Kao što smo pokazali u analizi knjige, oni se ne ustezu, u svrhu podlih cijeva koristiti lazima i obmanama. Tako su postupili i sa velikom licnošcu Imama Homeinija, izmišljajuci gnusne lazi o njemu. Jedno od zlodjela koje su vehabije pocinile protiv njega jeste iskrivljavanje njegove knjige "Kešfe Asrar" Zbog pogrešnog prevodjenja nekih dijelova te knjige, zbog dokidanja odnosno izbacivanja veceg dijela i umetanja nevezanih i laznih tema u nju, a zatim na osnovu onoga što su sami umetnuli pisanje drugih knjiga usmjerenih protiv Imama Homeinija pocinili su ogromno zlodjelo.

 

Navesti cemo prevod detaljne studije sunnitskog ucenjaka iz Egipta, pofesora u Kairu, o vehabijskom prevodu djela "Kesfe Asrar". Ova studija je objavljena u egipatskom casopisu "Alemul Kitab" cime je razotkriven veliki zlocin vehabija usmjeren protiv covjecnosti i postalo je jasno kako su vehabije, u namjeri da dokazu robovanje Americi da bi ocuvala ugled rezima ovisnih o njoj, u prevodu "Kašfe Asrara" na arapski jezik u potpunosti izbacili dijelove koji se odnose na napade Imama Homeinija, Ameriku i rezime koji ovise o njoj. Ovaj poznati sunnitski ucenjak u studiji o toj knjizi kaze:

"... od 199 stranice do kraja knjige, a to su 334 stranice, nema ni jedne stranice a da iz nje nije izbacen, ponegdje dio, a negdje i cijela stranica".

Ova studija pokazuje kako su vehabije s ciljem udaljavanja brace suunija od Imama Homeinija, pripisavši mu iznošenje kleveta na ashabe, pogotovu na Ebu Bekra i Omera.

 

U knjizi "Veliki šejtan" vehabije su takodjer jedan dio napada potkrijepili ovim izvitoperenim prevodom "Kašfe Asrara" na arapski jezik. Ranije smo pokazali kako je Allah razotkrio njihove lazi posredstvom njih samih kada su jednu stranicu knjige iz originalnog teksta na perzijskom jeziku prenijeli u svoju odvratnu knjigu "Veliki šejtan" ne znajuci sta je tamo zapravo napisano. Nekoliko stranica prije toga Imamu Homeiniju su pripisali da je napisao nešto u knjizi "Kašfe Asrar" sto je u potpunoj suprotnosti sa tekstom na perzijskom jeziku, a ono što su ispod teksta napisali na bosanskom jeziku u perzijskom jeziku uopce ne postoji.

 

Vehabije u svojoj knjizi "Veliki šejtan" pored proizvoljnog prevoda knjige "Kašfe Asrar" te zbog nenalazenja razloga za napad na Imama Homeinija, koriste smiješne i podrugljive dokaze protiv njega: na 8 stranici "Velikog šejtana" iz knjige o fikhskim pravilima "Tahrirul-Vasile" Imama Homeinija ovako navode:

 

Knjiga "Veliki Šejtan" str. 8

"Cini koje kvare namaz: puštanje vjetra, cinjenje kufra - da staviš ruku na ruku kao što to rade drugi" a originalni tekst iz Tahirul-Vasile na arapskom jeziku glasi

Tahirul-Vasile:

 " pod prvom stvari koja kvari namaz tamo se ne pominje "puštanje vjetra" vec se uctivo kaze da je jedna od stvari koja kvari namaz, hadese esgar i hadese ekber (hadese esgar je sve ono cime se kvari abdest kao što su mala nuzda itd, a hadese ekber je sve ono cime se kvari gusul kao sto je dzunubet, hajz, nifas itd.)

 

Drugo: za drugu stvar koja kvari namaz u arapskom tekstu je korištena rijec "tekfir" koju su oni preveli kao "cinjenje kufra" kako bi na taj nacin dokazali da Imam Homeini smatra da se stavljanjem jedne ruke preko druge u namazu cini kufr. Rijec "tekfir" ne moze se prevoditi kao "cinjenje kufra" jer ona u korijenu znaci "pokrivanje, prekrivanje" a ta rijec kao vjerski izraz znaci "pripisivati nekome nevjerstvo" (ono što vehabije cesto cine) i u tekstu Tahrirul-Vasile upotrijebljena je u ispravnom znacenju - pokrivanje, prekrivanje jedne ruke drugom. Imam Homeini je to objasnio rekavši da tekfir znaci stavljanje jedne ruke preko druge, na nacin kako to rade dragi (oni koji nisu šije). Ako rijec "tekfir" ovdje prevedemo kao pripisivanje nevjerstva nekome, onda ce recenica biti potpuno besmislena.

Trece: nacin prevodjenja teksta svjedoci o autorovom poznavanju arapskog jezika i fikha. Ono sto je napisano pod brojem jedan u cijelosti i dvije recenice od onoga što je napisano pod brojem dva, zbog nepoznavanja dva fikhska izraza "el-akva" i "el-ahvat" nisu preveli, a jednu recenicu na pocetku, a drugu na kraju su potpuno iskrivili.

Cetvrto: namjerno stavljnje ruke preko ruke s namjerom da to bude sastavni dio namaza nije dio šitskog fikha i sigurno je da Poslanik s.a.v.a. nije klanjao prekrštenih ruku. To je jedna od izmjena koju je unio drugi halila Omer, kao što je i teravih namaz. Tekijja je takodjer sastavni dio šitskog fikha, a što vehabije iznose lazi na Imama Homeinija u vezi ova dva pitanja pokazatelj je njihovog šejtanskog cilja.

 

Na 105 stranici odštampana je naslovna stranica jedne pakistanske knjige na urdu jeziku i jedna stranica te knjige ispod kojih je napisano

Knjiga "Veliki Šejtan" str. 105

"Fetva potpisana od strane šestorice suvremenih šitskih vodja medju kojima su Homeini i Seria Madjari u kojoj se trazi od šitskih masa proklinjanje Ebu Bekra i Omera."

 

Ono što se tamo moze procitali jeste da je knjigu napisao pakistanac, Sejjid Manzur Husein i u njoj se govori o fikhskim pitanjima kao što su namaz, post itd ... a napisane su i neke dove. Da bi njegova knjiga imala što više citatelja ovaj pisac je fikhska pitanja koja se ticu namaza i posla sakupio od šest savremenih šitskih mudztehida u skladu sa njihovim fetvama, jer se u nekim detaljima fikhska pitanja šitskih alima razlikuju jedni od drugih, a svaki šija treba vlastitim rasudjivanjem slijediti jednog od šitskih alima i postupali u skladu sa njegovim mišljenjem. Ova knjiga nema nikakve veze ni sa jednim od tih šestorice alima, vec je pisac koristeci se njihovim flkhskim knjigama, samo prenio njihova mišljenja u vezi nekih pitanja, namaza, posta i slicnih pitanja i dodao još neke dove.

 

Ako u dovi koju je pisac naveo u knjizi piše: "Neka je Bozije prokletstvo na idole Kurejšija" da li se onda za to moze optuziti neki od šestorice alima? Ako bi pisac prenosio mišljenje neke osobe bez njenog znanja, a u njegovoj knjizi bude i drugih tema, da li ce ta osoba biti odgovorna za ono sto je napisano u toj knjizi? Zašto su vehabije iznoseci laz napisali: "Fetva potpisana od strane šestorice suvremenih šitskih voda? Gdje su ti potpisi? Ako narod ne poznaje urdu i arapski jezik zar ga treba varati takvom obmanom? Na naslovnoj stranici napisan je naziv knjige "Tuhfetul-'avami makbul", ispod njega piše: "Prema fetvama ..." u dnu stranice je ime pisca knjige, i naziv izdavaca ali ti potpisi nigdje se ne vide. A kako bi i bilo moguce kada je prva osoba, rahmetll Ajatollah Sejjid Muhsen El-Hakem, umro nekoliko desetina godina ranije i prije nego sto ce Imam Homeini postati poznat kao vjerski autoritet?

Knjiga "Veliki Šejtan" str. 61 (ispod slike je napisano)

"Homeini je oporucio u svom testamentu jacanje veza s Rusijom."

 

Zar testament Imama Homeinija nije napisan na kraju knjige "Islamska vlast?" Gdje se nalazi takva oporuka? Zar Imam Homeini u testamentu nije rekao:

Moj savjet Medzlisu (parlement), Ustavotvornom savjetu, vladi, predsjedniku Republike i Vrhovnom sudu je: budite pokorni propisima Uzvišenog Allaha, ne potpadajte pod uticaj prazne propagandne nasilnickog i pljackaškog kapitalizma i nevjernickog socialislickog komunizma"

[Islamska vlast, testament str. 171. Zenica 1993. i str. 159. Beograd 1990]

 

"braco mu'mini, bolje nam je da nas zbrišu i iskorijene nasilnicke ruke Amerike i Rusije i da susret sa Allahom dz.š. dozivimo prekriveni plemenitom krvi, nego da udobno zivimo pod okriljem istocne Crvene armije ili zapadnih krugova! Tako su zivjeli i postupali veliki Allahovi poslanici, imami i veliki ljudi u islamu!"

[Ibid. str. 166, Zenica 1993. i str. 155. Beograd 1990 ]

 

"To se potvrdjuje u ovom vremenu, jer je sada islamski svijet izlozen raznim oblicima nasilja od strane Amerike i Rusije i drugih njihovih agenata u koje spada i porodica Saud, izdajica Bejtullaha. Neka su prokleti od Allaha dz.s. Njegovih meleka i poslanika."

[748- Ibid. str. 130, Zenica 1993. i str. 121. Beograd 1990]

 

Na 96 stranici pišu

Knjiga "Veliki Šejtan" str. 96

"U knjizi "Ihtijar ma'rife" Nasrudina Tusija koji je pozvao Mongole da napadnu Bagdad, prijestonicu sunnijske drzave, Homeini hvali u svojoj knjizi "Islamska vlada" (str. 128) slavlja se u usta petoga Imama Bakira tefsir kur'anskog ajeta: "Nije Muhammed osim poslanik, a bilo je i prije poslanika, zar cete ako umre ili ubijen bude odvratiti pete?" da su se ashabi odvratili od islama poslije Poslanikove smrti (!!) (ajet je sišao u vrijeme bitke na Uhudu kad se proširila vijest da je Poslanik ubijen)

 

Medjutim, osoba koju Imam Homeini u knjizi "Islamska vlast" na 128 stranici hvali, zbog mudrih poteza u sprecavanju pokolja nad muslimanima od Mongola, jeste teolog, filozof, matematicari veliki šitski astrolog Nasruddin Et-Tusi poznat kao Hadze Nasir Tusi ili Muhakik Tusi. Rodjen je 597 a umro 672 hidzretske godine. Pisac je knjiga: "Serhul išrat" (filozofija), 'Tedzeridul i'tikad" (teologija), 'Tahriru uklidus" (astrologija), "Nasirova etika (ahlak)," itd. Pogledati knjigu "Islamska vlast" 173 fusnota. Knjiga "Ihtijaru ma'rifeti er-ridzal" iz koje su vehabije prenijeli pomenuti hadis nije napisala osoba koju je pohvalio Imam Homeini, vec Ebu Dzafer Et-Tusi, Muhammed bin El-Hasan bin Ali El-Tusi, šiiski muhaddis, mufesir i fakih, rodjen 385 a umro 460 hidzretske godine i pisac je znacajnih knjiga "El-Istibsar", "El-Tahzib" (hadis), "El-Mebsut", "Ahlak" "Ihtijaru ma'rifeti er-ridzal" (hadiske znanosti) itd. Pogledali "El-Ulum" autora Ez Zerkevija 6/84. Vidimo koliko su se vehabije trudile radi skrnavljenja licnosti Imama Homeinija koji je pohvalio rahmetli hadzi Nasruddina Tusija i kako su pronašli neki hadis u knjizi drugog alima cije je ime takodjer Tusi (izmedju ta dva alima postoji punih dvjesto godina razlike), a kako bi pokazali da je Imam Homeini zbog pohvale piscu koji je prenio takav hadis, protivnik ashaba.

 

Medjutim nema nikakve veze izmedju osobe koju je Imam Homeini pohvalio i osobe koja je taj hadis napisala u knjizi. Jedan je bio muhaddis, fakih i mufessir, a drugi filozof, matematicar i astrolog, jedan je zivio u petom, a drugi u sedmom vijeku.

 

Ako pretpostavimo da je rahmetli Nasruddin Tusi prenio takav hadis, da li ce onda pohvala Imama Homeinija zbog njegove uloge u sprecavanju pokolja nad muslimanima od strane Mongola, znaciti potvrdu svih njegovih stavova i mišljenja? Obzirom da ovdje nemamo knjigu "Ihtijaru ma'rifeti er-ridzal" ne mozemo ništa reci o ispravnosti vehabijskog prevoda te knjige. Ono što sa sigurnošcu mozemo reci jeste da se hadis ne odnosi na sve ashabe i pitamo:

  • Zar oni ashabi koji su se nakon smrti Allahovog Poslanika usprotivili vlasti Ebu Bekra, nisu optuzeni za otpadništvo i zar nisu ubijani?
  • Zar Malik ibn Nuvejr, veliki ashab Allahovog Poslanika i njegovo pleme nisu ubijeni od strane prvog halife Ebu Bekra dok su se u isto vrijeme izjašnjavali kao muslimani?
  • Zar Buhari i Muslim nisu prenijeli da ce vecina ashaba koje Pejgamber poznaje nakon njegove smrti postati otpadnici? Na primjer Buhari u cetvrtom tomu na arapskom jeziku knjige 'Ed Da'aval' poglavlje "Sifetul Dzenneti ven-nar" od Poslanika s.a.v.a. prenosi da ce se poslije njega mali broj ashaba spasiti dok ce ostali biti otpadnici. I Muslim u cetvrtom tomu knjige "El Fezail" poglavlje "Isbatu havdi nebijjina" to takoder prenosi. Vehabije tvrde da je 144 ajet sure Ali Imran objavljen prilikom Bitke na Uhudu, što nema veze sa periodom poslije smrti Allahovog Poslanika, a zar Buharija nije prenio (Buharija 4. Kitabul-Hudud poglavlje "Redzmul hubla") da je na dan Poslanikove s.a.v.a. smrti, kada je Omer isukao sablju poricuci Poslanikovu smrt, Ebu Bekr proucio ovaj ajet da ga ušutka?
  • Zar ovaj ajet nije bio spušten prilikom Bitke na Uhudu i zašto ga je Ebu Bekr proucio na pogrešnom mjestu i u pogrešno vrijeme?
  • Zašto Omer koji je uvijek bio nadahnut nije rekao da ovaj ajet više ne vrijedi i da nema smisla, jer je objavljen na Uhudu?

 

Ili na 9 stranici kazu:

Knjiga "Veliki Šejtan" str. 9

"Drugi šijski ucenjak Medzlisi, kojeg Homeini hvali i preporucuje citanje njegovih knjiga u svojoj knjizi "Kešful esrar" (str. 121), a posebno knjige "Hakkul jekin."

 

U knjizi "Kašfe Asrar" Imam Homeini na 120 stranici prenosi izjave otpadnika Kesrevija a zatim kaze: "Mi smo sada vec prevazišli da se u našim knjigama cak i u "Serhe tedzridu allame" uprkos njene sazetosti, prenio toliki broj Poslanikovih mu'dziza. Mozda vi niste u stanju da ih shvatite, ali u najmanju ruku je bilo dobro da ste procitali perzijske knjige rahmetli Medzlisija koji je on napisao za narod sa Perzijskog govornog podrucja i tako ne bi dozivjeli ovakvu sramotu ...

Mi cemo napisati neke recenice iz knjige "Hakkul jekin" rahmetli Medzlisija da bi svima bio jasan stepen informisanosti, znanja i shvatanja ovih maloumnika, njihov avanturizam i kovanje lazi. A ako oni hoce da postanu popularni, pronašli su kapiju ovoga puta pa neka sada krenu na taj put. Medzlisi na 12 stranici knjige "Hakkul jekin" kaze (prvi dio u sazetom izlaganju ostalih Poslanikovih mudziza):

"Znaj da Uzvišeni Allah nijednom poslaniku nije dao ni jednu mudzizu, a da istu i više od nje nije dao našem Poslaniku ..."

 

Nakon toga opširno navodi i detaljno objašnjava mu'dzize našeg Poslanika. (Kašfe Asrar 121) Da li ovim recenicama postoji preporuka za citanje knjiga od Medzlisija ili potvrda svih njihovih sadrzaja? Zar Imam Homeini ovdje ne odgovara na prigovore otpadnika Kesrevija koji kaze da se u knjigama ne pominju mu'dzize našeg Poslanika Muhammeda s.a.v.a.?

 

Ako ga Imam Homeini kritikuje zbog sasvim jasnih stvari i kaze mu da postoji mnogo knjiga o mu'dzizama našeg Poslanika, a ako nije mogao procitati teze knjige na arapskom jeziku, zašto nije citao Medzlisijeve napisane na perzijskom jeziku i da se tako uvjeri u Poslanikove s.a.v.a. mu'dzize, da li to znaci da Imam Homeini svima preporucuje Medzlisijeve knjige? Znaci li to da on potvrdjuje ili odobrava sve sadrzaje u njima?

 

Pogledajmo šta su vehabije iskoristile iz ove knjige:

- "Medzlisi kojeg Homeini hvali i preporucuje citanje njegovih knjiga u svojoj knjizi "Kešfe esrar" (str. 121) a posebno knjige "Hakkul jekin" ("Veliki šejtan" str. 93 red 1)

- A u od Homeinija preporucenoj knjizi "Hakkul jekin" prica nam Medzlisi ... ("Veliki šejtan" str. 96 red 7).

- A Homeinijev miljenik nam u svojoj knjizi "Hakkul jekin" prenosi ... ("Veliki šejtan" str. 94 red 2).

- Tako prica Homeinijev miljenik Medzlisi u "Zadul mead" ("Veliki šejtan str. 96 red 11)

 

U kojem dijelu teksta knjige "Kašful Asrar" se moze procitati da Imam Homeini preporucuje Medzlisijeve knjige a posebno njegovu knjigu "Hakkul jekin?" Gdje su procitali da Imam Homeini hvali Medzlisija, da je on Imamov miljenik te da potvrdjuje i smatra istinom sve što se nalazi u njegovim knjigama?

 

Ako vehabije samo iz pominjanja imena Medzlisija tako razumiju, zašto onda ne pominju 145. 147. i 148. stranicu iz knjige "Kašful Asrar" u kojima Imam Homeini govori sve najbolje o Buhariji, Muslimu, Tirmiziju, Nesaiju, Ibn Hadzeru, Hakemu, Ebu Davudu ili Ahmedu ibn Hanbelu? Ili na primjer, ono što pišu na 91 stranici Veliki šejtana red 17

Knjiga "Veliki Šejtan" str. 91; red 17

"Spominje Homeini u svojoj "Islamskoj vlasti" s uvazavanjem šitskog "alima" Nuri Tabersija (na strani 66), a taj nam isti Tabersi u svojoj knjizi "Fadlul kitab" spominje citavo poglavlje "ukradeno" iz "pravog" Kur'ana po imenu "Velaje"

 

Knjiga "Islamska vlast" prevedena je prije nekoliko godina i štampana je nekoliko puta tako da se moze provjeriti da li Imam Homeini na 66 stranici, prije ili poslije nje ili u cijeloj knjizi spominje ime rahmetli Nuri Tabersija. Sigurno je da u tekstu knjige nigdje nema ni rijeci o njemu. Ovu knjigu sacinjavaju lekcije iz oblasti fikha koje je Imam Homeini predavao u Nedzefu, koje su snimane na audio-kasete i poslije izdate u vidu knjige, a Imam je nije napisao kao knjigu. Fusnote, brojevi ajeta, hadisi i historijski izvori su poslije uneseni od strane centra za izdavanje djela Imama Hoineinija. Prema tome, ako je u nekoj fusnoti spomenuto ime Nurija Tabersija to nije ucinio Imam Homeini. Ako se predposlavi da je Imam pomenuo ime tog velikog covjeka, da li to znaci da on potvrdjuje sva njegova mišljenja i stavove? On je pisac poznate knjigee hadisa "Mustedrikul vasil" i ona je jedna od najznacajnijih šitskih hadiskih zbirki. Ono što mu se pripisuje u knjizi "Fadlul kitab" cista je laz, a ranije smo ukazali da je sura "Velajet" samo puka izmišljotina orijentalista vehabijskih gospodara i šije su cisti od toga i nemaju ništa s tim. Vehabije, pozivajuci se na apsurdne price jednog od savakovih poslušnika Musaa Musevija te na rijeci vehabije Ebu Rejhana Fanikija i drugih nastoje po svaku cijenu prikazati Imama Hoineinija kao negativnu licnost, tog velikog Mu'dzizu stoljeca, tu historijsku licnost i iskrenog Allahovog roba, dokazujuci time svoju izgubljenost i neznanje. Imam Homeini je velika licnost koja ce poput zarkog sunca ostati da sija na kruni historije i njegove ce misli, ideje, metodi zivljenja i postupanja biti uputa za one koji su u potrazi za spasenjem.

 

I i skladu sa ovom temom ukazacemo na neke izjave Imama Homeinija o nekoliko tema: islamsko jedinstvo i nuznost sloge izmedju sunnija i šija; odvajanje prljave struje vehahizma kao jedne rušilacke sekte nastale od strane kolonijalista ehlu-sunneta; odvajanje cistog Muhammedovog s.a.v.a. islama od laznog, americkog islama; stav Imama Homeinija o sebi. (publikacije).

 

- Sigurno, ja ne mogu da dam svoj stav o pitanjima vezanim za izdanja. Sada ono što se odnosi na posljednje probleme je to da radio i televizija i publikacije pripadaju narodu. Stoga ja mislim da što se tice mog udjela, on treba da bude mali, osim u osjetljivim situacijama kada je to potrebno, a i tada da budemo upitani da li nešto da se emituje o meni ili ne. A ono što se deslio na radiju i televiziji, jeste ono što ce u zemlji bili korisno. Na primjer, ako jedan farmer bude imao jedini farmu vi sliku te osobe, na mjesto celnika zemlje stavite na naslovnu stranu i ispod napišite kakav je bio taj farmer. Ili ako je neki sluzbenik nešto dobro uradio ili ako je neki ljekar ucinio nešto dobro, ili ako je neko nešto izumio treba da ga predstavite i slikom i tekstom. Ili poljoprivrednik, umjetnik ili hirurg. Svi imaju pravo na ovu zemlju, i maju pravo na novine, na radio i televiziju, ali mi, naše pravo u odnosu na njihovo je malo. Naravno ono sto govorim odnosi se na mene samog, ja se necu miješati u stvari koje se ticu ostalih zvanicnika u zemlji. Ja ne zelim da moje ime bude na radiju kad god se ukljuci. Vec odavno osjecam averziju prema tome.

(Govor Imama Homeinija pred grupom veterana islamske revolucije i supervizorom "Fondacije šehida islamske revolucije")

 

- Moram ponoviti da kada vidim tako duhom jake ljude poput vas i sa tako velikim moralom i velicanstvenom dušom, ja se onda stidim da sebe smatram (Bogu) predanim i privrzenim covjekom. [Sahife Nur, tom 18, str 178, 20.09.1962]

 

- Prije revolucije ja sam mislio kada revolucija pobijedi da ima dobrih ljudi koji ce obavljali poslove u skladu da islamom, stoga sam nekoliko puta rekao da vjerski sluzbenici treba da idu da obavljaju svoje poslove. Poslije sam vidio da nije lako. Vecina njh nisu bili dobri ljudi i vidio sam da je pogrešno ono što sam prije rekao. Potom sam sasvim jasno izjavio da sam pogriješio. [Ibid, tom 19, str 206, 27.05.2964]

 

- Ja necu da govorim za druge, ali kada sam ja u pitanju onda kazem da mi se ne svidja ovakvo stanje radija i televizije. Cinjenica je da mi nemamo onoliko prava na radio i televiziju koliko ga imaju siromašni. Vec je duze vrijeme kako ja kada god upalim televiziju, vidim da se pominje moje ime, što mi se ne svidja. Mi treba da cijenimo narod, da mu damo neovisnost u radu, a da se sami povucemo u stranu i vršimo nadzor nad onim što je dobro, a šta loše u poslovima. Ali to da svi poslovi budu u našim rukama, da radio i televizija budu u našim rukama, a ti nesrecnici koji rade da im ne bude dato ništa, a mi koji ništa znacajno ne predstavljamo da drzimo sve u svojim rukama, po mom mišljenju nije ispravno. Ja sam rekao da se ono što se na mene odnosi ne govori, a sto se tice ostale gospode ja necu da se miješam. [Ibid, tom 19, str 215]

 

- Ja se bojim da cu povjerovati u ono što je o meni rekao gospodin Hidzazi. Bojim se da me od ovih njegovih i njemu slicnih rijeci ne zatece uobrazenost i dekadencija. Utjecem se Blagom i Uzvišenom Allahu od uobrazenosti i sujete. Ako budem sebe smatrao privilegovaniun od drugih ljudi onda je to propadanje misli i duše.

[Ibid, tom 13, str 38, 04.06.1952]

 

- Ako mene cak i ne bude, narod je tu. Danas naš narod nije zaustavljen. Njihov pokret i njihov progres ne ovisi o tome da li cu ja bili tu ili Zejd ili Amir. Naš narod je danas pronašao svoj put i zna šta ce raditi i istim onim putem kojeg je pronašao i sa istim onim redoslijedom kojim je dosad išao nastavil ce da ide naprijed i nije tacno da ukoliko mene ne bude da se treba bojati šta ce se dogoditi.

[Ibid, tom 14, str 266, 16.03.1960]

 

- Amerika, svjetozder mora da zna da je dragi narod i Homeini nece ostaviti na miru sve do potpunog uništenja njenih profiterskih interesa i da ce sve do odsijecanja svih njenih pipaka nastaviti svoju borbu na Bozijem putu.

[Ibid, tom 16, str 29, 15.11.1960]

 

- Ako se desi da dodje do sukoba izmedju naših i drugih naroda, sukoba izmedju naše sunnitske brace i naše šitske brace, to je onda na štetu svih nas i na stetu je svih muslimana. A oni koji zele da izazovu svadje i sukob ne spadaju ni u pripadnike ehlu-sunnela ni u pripadnike šiizma. To su oni koji rade u sluzbi velikih sila, oni koji se trude da izmedju brace sunnija i brace šija ubace smutnju. Oni su ti koji u korist neprijatelja islama kuju zavjeru i koji hoce da neprijateljima islama daju prevlast nad muslimanima. Oni su na strani Amerike, a neki su na strani SSSR.

[Ibid, tom 19, str 25, 08.08.1980]

 

- Mi smo ovu cinjenicu i realanost u našoj islamskoj spoljnoj, medjunarodnoj politici više puta obznanile da namjeravamo proširiti uticaj islama u svijetu a smanjili prevlast pohlepnika koji hoce da zagospodare ovim svijetom, a ako sluge Amerike ovu politiku nazivaju teznja za ekspanzijom i planovima za formiranje velike imperije neka govore što hoce, toga se mi ne plašimo. Naš cilj je da u korijenu sasjecemo cionizam, kapitalizam i komunizam u svijetu. Odlucni smo da uz Allahovu pomoc i paznju uništimo sisteme koji su utemeljeni na ova tri osnova i da sistem Resulullahovog s.a.v.a. islama u svijetu velikih sila sprovedemo u djelo i prije ili kasnije potlaceni narodi ce bili svjedoci ovoga. Mi cemo se cijelim bicem zalagati za sprjecavanje profiterstva i iskorištavanja drugih te imuniteta americkih poslodavaca makar za to trebalo i junacki da se borimo. Mi, ako Bog da, necemo dozvolili da se sa Ka'be i hadzdza, ovog velikog mimbera, koji sa visokog vrha humanizma treba da reflekluje glas obespravljenih u cijelom svijetu i da glas tevhida (jednoboštva) rasprostire po svijetu, širi glas o zdruzenosti sa Amerikom, SSSR-om i nevjerstvom i mnogoboštvom. Od Allaha molimo da nam podari takvu moc da ne samo iz Ka'be vec i sa crkava svijeta pokrenemo zvono smrti za Ameriku i SSSR.

[Ibid, tom 20, str 292, 20.08.1987]

 

- Nezamislivo je da Homeini ostane miran i da šuti pred napadima šejtanskih poslušnika, mnogobozaca i nevjernika na svetost Casnog Kur'ana, porodice Allahova Poslanika i ummet Muhammeda s.a.v.a. i sljedbenika Ibrahima. prijatelja Bozijeg ili da bude samo posmatrac scena ponizavanja i sramocenja muslimana. Ja sam svoju krv i ovu bezvrijednu dušu dao spremio za obavljanje obaveze koja mi je data od Boga i duznosti odbrane muslimana i ocekujem veliku pobjedu koja je za mene pogibija na Allahovom putu. Neka velike sile i njihove sluge budu sigurne da ce Homeini ako i sam bez ikoga ostane nastavili svoj put borbe sa nevjerstvom i zlocinima, mnogoboštvom i idolopoklonstvom i da ce uz Allahovu pomoc zajedno sa dobrovoljcima islamskog svijeta, bosonogim ljudima koji su omrazeni u ocima diktatora, skinuti lagodan san sa ociju onih koji zele da zagospodare cijelim svijetom i njihovih zlih poslušnika.

[Sahife Nur. tom 20, str. 113; 28 juli 1987]

 

- Islamska Republika Iran ni pod kojim uslovima se ne smije odreci svojih casnih i bozanskih temelja i nacela. Borbeni narod Irana ce, ako Bog da, u grudima zadrzati svoju svetu i revolucionarnu srdzbu i strogost i njene plamene koji sagorijevaju zlo ce da upotrijebe protiv zlocinackog SSSR-a i Amerike koja zeli da zagospodari cijelim svijetom i njihovih poslušnika da bi uz naklonost Allaha Velicanstvenog ucinili da se zastava cistog Muhammedovog s.a.v.a. islama zavihori na vrhovima cijelog svijeta i da obespravljeni, potlaceni i oni koji cine dobro naslijede ovu zemlju.

[Sahife Nur. tom 21, str. 36; 3 oktobar 1988]

 

- Danas je dan kada su svi muslimanski narodi suoceni sa šejtanskim silama koje hoce da islam unište iz temelja. To su one sile koje su shvatile da je islam ono što je za njih opasno. Jedinstvo islamskih nacija je ono sto je opasno za njih. Ovo je dan kada se svi muslimani svih gradova svijeta moraju okupiti.

[Sahife Nur. tom 13, str. 45; 26 august 1980]

 

- Moja draga djeco dzihada! Jedina stvar na koju morate misliti jeste ucvršcivanje temelja cistog Muhammedovog s.a.v.a. islama koji ce Zapad na celu sa pohlepnom Amerikom, koja prozdire cijeli svijet i Istok na celu sa zlocinackim SSSR-om, baciti u prašinu ponizenja. Islam ciji su nosioci zastava obespravljeni, potlaceni i siromašni svijeta, a njegovi neprijatelji su nevjernici i kapitalisti i obozavatelji novca. Islam ciji su stvarni podrzavatelji uvijek bili uskraceni za bogatstvo i moc, a ciji su neprijatelji sakupljaci zlata, prevaranti, oni koji igraju ulogu mocnika i oni koji se nevjesto prikazuju svecima."

[Sahife Nur. tom 21, str. 59; 5 septembar 1988]

 

- Put borbe sa americkim islamom ispunjen je jednom posebnom kompleksnošcu, ciji svaki kutak mora da bude jasan i shvacen od strane potlacenih muslimana, jer nazalost, još uvijek veliki broj islamskih naroda nije shvatio granicu izmedju americkog i cistog Muhammedovog s.a.v.a. islama i islama potlacenih i obespravljenih i islama veleposjednika koji ne znaju za Boga koji su do grla utonuli u udobnosti ne znajuci ni za kakve boli i onih koji okamenjeno izigravaju svece.

[Sahife Nur. tom 21, str. 85; 5 septembar 1988]

 

- Velike sile moraju da promjene svoj nacin razmišljanja. Oni moraju da znaju da se svijet promjenio. Svijet više nije onakav kao sto je nekad bio, u kojem ili Engleska, Evropa, Amerika ili SSSR mora da vlada cijelim svijetom. Takvo što svijet danas ne prihvata. Oni moraju popraviti svoje poslove, svijet ne prihvata da jedna manjina proguta sve zemlje. Oni u svojim poslovima treba da nadju neko novo i bolje mišljenje.

[Sahife Nur. tom 18. str. 220; 7 februar 1984]

 

- Danas pocinje rat istine i lazi, rat siromaštva i bogatstva, obespravljenih i tlacitelja, rat ubogih siromaha i bezosjecajnih ugodnika. Ja ljubim ruke i mišice svih meni drazih diljem svijeta koji su na svoja pleca preuzeli odgovornost i krenuli u dzihad na Allahovom putu i na putu uzdizanja, dostojanstva i casti muslimana. Takodjer upucujem svoje iskrene selame i pozdrave svim pupoljcima slobode i savršenstva, a i dragom i hrabrom narodu Irana kazujem da je Allah rezultate vaše duhovnosti odaslao svijetu i naša srca su i vaše svijetle oci postale zarište pruzanja podrške obespravljenima a iskra vaše revolucionarne mrznje je prestrašila lijeve i desne protagoniste gospodarenja cijelim svijetom.

[Sahife Nur. tom 20. str. 233; 20 juli 1988]

 

-U jednom društvu u kojem svi zele da sluze islamu i da budu uz islam ovakve stvari treba da se pominju. Mi smo svi braca i zajedno smo, ali neki od vaše uleme su izdali fetvu za jednu stvar i vi ste, slijedili svoju ulemu i postali hanefije, jedni su radili prema fetvama Safije, a jedna grupa prema fetvama hazreti Sadika i oni su postali šije. Ovo nije razlog da se razilazimo i mi ne smijenio da se sukobljavamo. Mi smo braca. Braca šije i sunnije treba da se klonu svakog sukoba. Naše sukobljavanje danas ide u korist samo onih koji ne vjeruju ni u šitski ni u hanefijski niti vjeruju u ostale pravce. Oni nece ni ovaj ni onaj, jer smatraju da je pravi put to da izmedju vas i nas ubace smutnju. Mi moramo obratili paznju na to da smo svi mi muslimani i da smo svi sljedbenici Kur'ana i tevhida i moramo se zalagali za Kur'an i tevhid (jednoboštvo) i sluziti im.

[Sahife Nur. tom 12. str. 259; 20 juli 1980]