Predgovor

 

 

Napad na prava muslimana u Bosni i Hercegovini i ucinkovita podrška Zapada agresoru, nakon dugogodišnjih razmirica u islamskom svijetu su izazvali, po prvi puta, osjecaj zajednicke boli i upravo je to ishodilo prakticnim manifestovanjem jedinstva medju muslimanima širom islamskog svijeta. S teorijskog aspekta bosansko pitanje je još jednom, kod vecine svjetske uleme i svih dobronamjernika, postavilo nuznost islamskog jedinstva. Svi su oni jedinstvenog mišljenja da je jedini put za valjano rješenje problema slicnih bosanskom, uspostava teorijskog i prakticnog jedinstva medju muslimanima kao i mobilizacija svih islamskih potencijala u njegovom rješavanju.

 

Medjutim, jedna skupina, koja je odvec poznata po svom lakejstvu i sluganstvu prema neprijateljima, gdje god da se ranije našla, pa tako i ovog puta, na bosanskom tlu, krenula je sa sijanjem sjemena mrznje i razdora medu muslimanima. Ovi su smisao svog opstojanja i bitisanja našli u promicanju raskola i izazivanju smutnji (fitni). Efektno su iskoristili ratni metez, ne osvrcuci se na ozbiljnu opasnost koja se nadvila nad muslimanima, pa su umjesto pozivanja na islamsko jedinstvo pokrenuli propagandu kojoj je osnovni cilj stvaranje razdora medju muslimanima, što je u biti stajanje na isti kolosjek sa neprijateljima islama.

 

Napad na pozitivne bošnjacke tradicije kao što su mevludi posveceni casnom Poslaniku s.a.v.a., koje su oni okarakterisali širkom i bid'atom, ismijavanje vjerskih ispoljavanja bošnjaka, nazivanja bošnjacke uleme, koja nije stala pod njihov kišobran, kafirima i munaficima, napad na islamsku revoluciju i njenog vodju kao i nazivanje ši'ija kafirima, osnovni su ciljevi njihovog djelovanja u Bosni.

Napadi na ši'ije i izmišljanje lazi na njih, proglašavanje njihove akide (vjerovanja) kafirskom kao i njihovo nastojanje za iskrivljenim prikazivanjem ši'itske akide i mišljenja, u kanacnici, uzrokuju mrznju i odbojnost drugih muslimana prema braci ši'ijama. A upravo to predstavlja temeljni moto njihovih djelovanja i aktivnosti.

 

U toku posljednjih nekoliko godina rezultat djelovanja ovog satanski motivisanog pokreta jesu stotine snimljenih traka, filmova, odštampanih brošura, knjizica, casopisa, knjiga, odrzanih predavanja i dersova krcatim antišizitskim nabojem.

 

"Uistinu šejtan zeli da medju vama uspostavi neprijateljstvo i mrznju" (Al-Mai'de : 9)

 

Djelo koje je pred vama predstavlja korak u pravcu nastojanja da se po prvi puta razmotre i proanaliziraju ove ogavne šejtanske spletke. Ovakav pretres i analiza nisu nicija narocita obaveza, ali ono sto ovu obavezu cini nuznijom nego prije, jeste srdacno pristajanje naprijatelja islama na eksploataciju ovih šejtanskih spletki. Jer, sijanje smutnje i svadje medu muslimanima njihovo medjusobno ubijanje kao i njihovi gradjanski ratovi imaju za konacni rezultat zadavanje udarca islamu i muslimanima iznutra - što predstavlja najefikasnije i najjeftinije sredstvo u rukama naprijatelja muslimana. Tragedija koja je nekoliko zadnjih godina pogadjala Afganistan u vidu ratnog sukoba izmedju islamske vlade Afganistana (predvodjena Rabanijem i Hikmatjarom) i "senatske vlade" koju predvodi pokret "Taliban", jeste gorak primjer otjelovljenja spomenutih šejtanskih spletki. Bez sumnje, neprijatelji islama nastavljaju svoj pohod u produkovanju novih "afganistana" širom muslimanskog svijeta.

 

Mi cemo u ovoj knjizi analizirati nastanak zavjere o stvaranju smutnji izmedju sunnija i ši'ija kao i zavjere neprijatelja uperene protiv islamske revolucije koja je pozivac u islamsko jedinstvo. U ovim istrazivanjima pored usmjeravanja na principe i na sve postupke ove zavjere te ukazivanja na zamke koje su neprijatelji islama posredstvom svojih glupih placenika za zadavanje udaraca islamu iznutra usmjeravamo se i na istrazivanje jedne od knjiga smutnje i zavjere. Cilj ove analize bice ukazivanje na dubinu i širinu rasprostranjenosti neprijateljskih fitni usmjerenih protiv islama i muslimana, kao i na davanje akcenta kako se koriste neki placenici, kvazi muslimani posredstvom lazi, iskrivljavanja cinjenica, uvelicavanje nebitnih razmirica, ozivljavanja gorkih historijskih iskustava, onoga što se dogodilo medu ashabima i tabi'inima - a sve u nastojanju da stvori svadje, što za konacni rezultat ima sprecavanje nastanka islamskog jedinstva.